Yemeden önce bir kez daha düşünün! İşte tabağınızdaki gizli düşmanlar

Kalp Sağlığı ve Beslenme İlişkisi Üzerine Diyetisyen Demet Güngördü’den Öneriler

Kalp sağlığı konusunda önemli bilgiler veren Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar sağlığını etkileyen risk faktörleri hakkında açıklamalarda bulundu. Diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara, hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenmenin kalp sağlığını tehdit eden başlıca faktörler olduğunu belirten Güngördü, bu riskler arasında yanlış beslenme alışkanlıklarının önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

‘Kolesterol Dengesi Esas Alınmalı’

Kolesterolün dengelemenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Diyetisyen Güngördü, kandaki total kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) seviyesinin yüksek olmasının kalp hastalıkları riskini artırdığını belirtti. HDL (iyi kolesterol) seviyesinin düşük olması durumunda ise kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi ciddi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Güngördü, omega-3 yağ asitlerinin kolesterol dengesi için önemli olduğunu ve uskumru, somon, sardalya gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, semizotu ve ceviz gibi bitkisel kaynakların düzenli tüketilmesi gerektiğini belirtti.

‘Doymuş ve Trans Yağlara Dikkat Edin’

Diyetisyen Güngördü, paketli gıdalardan kaçınılmasını önerirken, yağlı kırmızı et, tavuk derisi, sakatatlar, tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ içeriği yüksek gıdaların LDL kolesterolü artırdığını belirtti. Ayrıca paketli ürünlerde, kızartmalarda ve bazı pastane ürünlerinde bulunan trans yağların kalp sağlığı için ciddi risk oluşturduğuna değinen Güngördü, yemeklerde margarin ve tereyağı yerine soğuk sıkım zeytinyağı kullanmanın, pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama, buharda pişirme veya ızgara tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kandaki homosistein düzeyinin yükselmesinin kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Diyetisyen Güngördü, bu durumda B9 (folik asit), B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinin etkili olduğunu belirtti. Bu vitaminlerin yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kırmızı et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi besinlerde yer aldığını belirtti.

Kalp Sağlığı İçin Öneriler

Kalp sağlığı için alınması gereken önemler hakkında konuşan Güngördü, şu önerilerde bulundu:

  • Kırmızı-mor meyveler antioksidan içerikleriyle kalbi korur.
  • Sarımsak, kan basıncını ve kolesterolü düşürmede etkilidir.
  • Posa içeren sebzeler, meyveler, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette bulunmalıdır.
  • Omega-3 zengini balıklar haftada en az iki kez tüketilmeli ve kızartma yöntemi tercih edilmemelidir.
  • Tuz tüketimi azaltılmalı, sakatat ve işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  • Günde 30 dakikalık orta şiddette egzersiz yapılmalıdır (yürüyüş, yüzme vb.).
  • Kilo kontrolü kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit yok, zararlı olan bu bakteri de var!

Fransız mikrobiyoloğ Paul-Étienne Fontaine yaptığı laboratuvar analizinde meyve ve sebze kabuklarında sadece pestisit bulunmadığını, zararlı olarak kabul edilen bir bakterinin de olduğunu ifade etti.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.