Toplu yemek verecek kişi ve şirketlere gıda güvenliği uyarısı!

YESİDEF Başkanı Bozdağ, yaptığı açıklamada, yemek sanayicileri olarak hem özel sektörde hem de kamuda yaklaşık 6,5 milyon kişiye hizmet verdiklerini söyledi.

Sektörün her yıl yüzde 10-15 aralığında büyüyebilen pazar haline geldiğine işaret eden Bozdağ, sektörde Tarım ve Orman Bakanlığının lisans verdiği 5 bin 800’e yakın işletmenin bulunduğunu ifade etti. Oluşturdukları istihdamın 350 bin ila 480 bin civarında olduğunu dile getiren Bozdağ, dolaylı istihdamla bu sayının 1,5 milyona kadar çıktığını belirtti.

Bozdağ, tarım gibi birçok sektöre destek verdiklerini, satılan bir yemekle 56 meslek grubunu harekete geçirdiklerini kaydetti.

Üç kıtada 12 ülkede yemek yaptıklarını anlatan Bozdağ, sektör olarak ihracat kalemini artırdıklarını aktardı. Bozdağ, Katar, Suudi Arabistan, Irak ve Suriye gibi ülkelerde fabrika, okul ve hastane gibi toplu tüketimi olan yerlere yemek verdiklerini bildirdi.

Bozdağ, Katar 2022 Dünya Kupası’na katılan 154 ülkeden yaklaşık 450 bin kişiye günlük yemek hazırladıklarını, Dünya Kupası sonrasında FIFA belgesi aldıklarını ifade etti.

Yaz aylarıyla birlikte gıda zehirlenmesi haberlerinin gündeme geldiğine işaret eden Bozdağ, ancak federasyona bağlı üyelerin Tarım ve Orman Bakanlığı lisansı olduğunu ve bu şirketlerde problem yaşanmadığını söyledi.

Bozdağ, toplu yemek verecek kişi ve şirketlere yönelik de uyarıda bulunarak, şu değerlendirmede bulundu:

“Ramazan ayında da bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu sorunlar, özellikle ahbap çavuş ilişkileriyle verilen yemeklerde ortaya çıkıyor. İlçe tarım ve orman müdürlüklerinden lisans almış firmalarla çalışırlarsa sorunları da bertaraf ederler. Türkiye’nin her yerinde, Edirne’den Kars’a, Mersin’e ve Zonguldak’a kadar örgütlü bir yapımız var. Tarım ve Orman Bakanlığının ifşa raporlarına bakarsanız bir tane lisanslı yemek şirketi göremezsiniz.”

“TEDARİK ZİNCİRİNİN DOĞRU YÖNETİMİ KRİTİK ROL OYNUYOR”

SOA Toplu Yemek Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş da gıda güvenliğinin sürdürülebilirliği açısından tedarik zincirinin doğru yönetilmesinin önemli olduğunu söyledi. Soğuk zincir takibini gerçekleştirebilen güvenilir tedarikçilerle çalışılmasının önem taşıdığını anlatan Kocabaş, yaz mevsiminde artan sıcaklıkların, gıda ürünlerinde terleme ve çevresel bulaşma risklerini de beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Mutfaklarda alınabilecek önlemlere ilişkin de bilgi veren Kocabaş, şu tavsiyelerde bulundu:

“Kullanılan tüm ekipmanlar, özellikle doğrama tahtaları ve tezgahlar temiz olmalıdır. Bozulmuş, çürümüş ya da zarar görmüş gıda kısımları ayıklanmalı, meyve ve sebzeler bol suyla yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Çiğ ve pişmiş ürünler ayrı tutulmalı, hazırlama ve pişirme aşamalarında birbirleriyle temas etmemeli. Pişirme işleminin yeterli sıcaklıkta yapıldığından emin olunmalı.”

Related Posts

Gaziantep, Dünyanın Lezzet Başkenti

UNESCO tarafından dünyanın 8’inci mutfağı olarak tescillenen Gaziantep, 108 coğrafi işaretli ürünüyle Türkiye’nin en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip şehri olarak öne çıkıyor. Baklava gibi lezzetleriyle tanınan şehir, kültürel zenginliğini korumak için önemli adımlar atıyor.

Intel, ABD Başkanı Donald Trump’la yapılan anlaşmayı açıkladı

Intel, ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle bir anlaşma yapıldığını ve hükümetin Intel hisselerine 8,9 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.

Ormanların korunması için 6 ayda yaklaşık 10,9 milyar lira harcandı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), yılın ilk 6 ayında ormanların ve doğanın korunması ile sürdürülebilir yönetimi için yaklaşık 10,9 milyar liralık harcama yaptı.

Son dakika | Dolar 41 lira oldu!

Alım-satım yapacaklar, yatırımcılar döviz kurundaki hareketleri yakından takip ediyor. Yatırımcılar ve alım-satım yapacaklar iç ve dış piyasaya hakim olmak için yakından takip ettiği altın ve döviz kurundaki son ve güncel veriler araştırılıyor. Döviz …

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,4 milyar dolar azaldı

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,4 milyar dolar azaldı

Hakemin kararı memura yoksulluk getirecek

Memur zammında son kararı, hakem verecek. Hakem iktidarı karşısına alıp daha yüksek zam vermezse 15 Ocak’ta en düşük memur maaşı 56 bin 931 lira, en düşük memur emeklisi aylığı 26 bin 537 TL olacak.