Sularda ‘vibrio’ uyarısı: ‘İçme ve kullanma suyu standartlara uygun olmalı’

Marmara, Ege ve Akdeniz’in sularında geçtiğimiz günlerde kolera hastalığına neden olabilecek vibrio bakterisi tespit edildi. Vibrio özellikle tehlikeli olan “kolera” bakterisinin alt türü olarak da biliniyor. Bu bakteriler organizmaya girdiğinde ağır ishal ve kritik derecede susuzluk ile seyreden koleraya neden olabilir.

Bakterinin belirlenmesi üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, “Vibrio kaynaklı herhangi bir hastalık vakası tespit edilmediğini” duyurdu.

‘SU KESİNTİLERİ RİSK YARATIR’

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, olası bir salgına neden olabilecek vibrio bakterisini ve alınması gereken önlemleri Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Hastalıktan korunmanın en etkili çözümünün hijyen kurallarına uymak olduğuna dikkat çeken Hamzaoğlu, “Hastalığın en önemli belirtisi aşırı sulu miktardaki ishal. Hastalık kısa bir süre sonra yataktan kalkamayacak şekilde vücuttan su kaybına, ishal nedeniyle neden oluyor. O yüzden hızlıca tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilebilir bir hastalık. Ancak esas mesele tabii ki önlenebilir bir hastalık olması” dedi.

Hem içme suyu hem de kullanma sularının temiz olması gerektiğine işaret eden Hamzaoğlu, barajların doluluk oranlarının azalması ile olası susuzluk ihtimalinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi. Hamzaoğlu, “Yazın sıcağında susuzluk olduğunda, su kesintileri yoğun olduğunda, hijyen kurallarına uyulamadığında, örneğin tuvaletlerden sonra elin yıkanmaması, yemeklere oturmadan önce, herhangi bir şey atıştırmadan önce ellerin yıkanmaması gibi durumlar hastalığın yaygınlaşmasına neden olabiliyor” diye konuştu.

‘GIDA YOLUYLA BULAŞIYOR’

Gıda yoluyla da hastalığın bulaştığına değinen Hamzaoğlu, “Özellikle gıda tüketimi süreçlerinde güvenilir günlük gıdaların tüketilmesi kıymetli. Güvenilir yerlerden alınması, kapalı gıdaların tercih edilmesi, beklemiş gıdalardan uzak durulması ve hazırlanma süreçlerinin tabii ki önemi var. Yemeğin hijyen kurallarına uygun bir şekilde temiz ortamlarda hazırlanması da önemli. Bir kişinin kolera olup bir gıda hazırlama bölümünde olması o gıdanın dağıldığı her yere o hastalığın yayılabilme riskini oluşturuyor” dedi.

Related Posts

Canan Karatay önerdi… İşte ekmek yerine tüketilmesi gereken tek besin

Prof. Dr. Canan Karatay, ekmek tüketimine sert çıkıp kahvaltıda ekmek yerine “Maraş cevizi” önerdi. Ancak bu öneri sosyal medyada hem destek hem de tepki gördü.

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Sadece 5 tanesi kabızlığı bitiriyor! Bu kuruyemiş bağırsakları jet gibi çalıştırıyor

Kabızlık, birçok kişinin sessizce mücadele ettiği ama günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen yaygın bir sorun. Müshil kullanmadan, doğal yollarla çözüm arayanlar için ise etkili ve kolay bir alternatif var. Üstelik sadece 5 tanesini yemek yeterli!

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.