Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Türkiye’deki Şirketlerin Döviz Varlıkları Azalırken Yükümlülükler Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre, şubat ayında finansal kesim dışındaki şirketlerin döviz varlıkları bir önceki aya göre 725 milyon dolar azaldı. Ancak yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar arttı.

Net Döviz Açığında Rekor Artış

Bu durum, şirketlerin net döviz pozisyonu açığının 7 milyar 324 milyon dolar artarak 155 milyar 400 milyon dolara yükselmesine neden oldu.

Varlık dağılımında, türev varlıklar, ihracat alacakları ve menkul kıymetlerde sırasıyla 719 milyon dolar, 505 milyon dolar ve 80 milyon dolarlık azalışlar yaşandı. Diğer taraftan, yurtdışına yapılan doğrudan sermaye yatırımları ve yurtiçindeki mevduatlar sırasıyla 533 milyon dolar ve 46 milyon dolar arttı, ancak varlıklar toplamda 725 milyon dolar geriledi.

Yurtdışından Sağlanan Krediler Arttı

Yükümlülüklerde, yurtiçinden sağlanan nakdi krediler 3 milyar 202 milyon dolar, yurtdışından sağlanan krediler 2 milyar 472 milyon dolar, türev yükümlülükler 559 milyon dolar ve ithalat borçları 366 milyon dolar artış gösterdi. Toplam yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar yükseldi.

Yükümlülüklerin vade yapısına göre, şubatta kısa vadeli krediler 2 milyar 323 milyon dolar arttı, uzun vadeli krediler ise 878 milyon dolar yükseldi. Yurtdışından sağlanan kısa vadeli krediler 254 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 2 milyar 584 milyon dolar arttı.

Kısa vadeli varlıklar 130 milyar 327 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler ise 122 milyar 411 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası ise 7 milyar 916 milyon dolar olarak belirlendi, ancak bir önceki aya göre 4 milyar 198 milyon dolarlık bir azalma yaşandı. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 38 oldu.

Related Posts

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 21 milyar 505 milyon lira azalarak 706 milyar 586 milyon liraya düştü.

EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

SGK sisteminde emeklilik, sigorta başlangıç tarihinden son ödenen prim gün sayısına kadar birçok değişkene bağlı olarak şekil alıyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emeklilik planlaması ile ilgili detayları köşe yazısında ele aldı.

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Reel Kesim Güven Endeksi, nisanda geçen aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 oldu.

Halkın enflasyon kaygısı artıyor: Altın ve dolar güvenli liman oldu

Koç Üniversitesi’nin Nisan anketi, hanehalkının enflasyon beklentilerinin yükseldiğini ve yatırım tercihlerinin yeniden altın ve dolara kaydığını ortaya koydu. Özellikle gençler ve yaşlılar enflasyona karşı en tedirgin gruplar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir