Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Polikliniklerinde 3 Milyon 801 Bin 962 Muayene Gerçekleştirdi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene gerçekleştirdi. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 32’sine sahip 23 ülkede yaşayan insanlar, sigara bırakma hizmetlerinin maliyeti tamamen veya kısmen karşılanan kapsamlı bırakma hizmetlerine erişebiliyor. Türkiye de bu hizmetlere erişimin tam olarak sağlandığı ülkeler arasında yer alıyor.

“31 Mart Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenilen bilgilere göre, Türkiye’de tütün kullanımını bırakmak isteyen vatandaşlara “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” ve “Sigara Bırakma Poliklinikleri” aracılığıyla ücretsiz destek sağlanıyor.

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nda 7/24 canlı destek

Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, sigarayı bırakmak isteyen bireyleri yaptığı görüşmelerle bu yönde girişimde bulunmaları için teşvik ediyor. Hattın 7 gün 24 saat kesintisiz sağladığı canlı destekle sigara bırakma kararı alan kişilere süreç boyunca rehberlik yapılarak, ortaya çıkabilecek nikotin yoksunluk belirtileriyle başa çıkmalarına yönelik davranış değişikliği konularında danışmanlık hizmeti veriliyor.

1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki hastaneler, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) başta olmak üzere çeşitli sağlık kurumlarında yer alan 585 sigara bırakma polikliniği aracılığıyla hizmet sunuyor. Bu polikliniklerde verilen hizmetler, konuya özel eğitim almış hekimler tarafından yürütülüyor. Sigara bırakma polikliniklerinde 54 bin 565’i bu yıl olmak üzere 2010’dan bu yana toplam 3 milyon 801 bin 962 muayene gerçekleştirildi.

Polikliniklerde, hekimlerin muayene ve değerlendirmeleri doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye Sağlık Bakanlığınca ücretsiz sağlanan ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış ilaçlarla farmakolojik destek verildi. Bu destek, şiddetli nikotin yoksunluk belirtileri gösteren ya da sigara bırakma sürecindeki fizyolojik zorluklarla baş etmekte zorlanan bireyleri hedef alıyor.

Related Posts

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Doktor Anıl Canbaş neden öldü?

Doktor Anıl Canbaş hayatını kaybederken, tıp camiasını da yasa boğuldu. Dr. Anıl Canbaş’ın ölüm nedeni otopsi ile ortaya çıktı. 

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili