TZOB Başkanı Bayraktar: “Kurban Bayramı, Hayvancılık Sektörü İçin Can Suyu”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık fiyatları ve satışlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bayramın dini ve kültürel önemi yanında ülke ekonomisi için de kritik bir dönem olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kurban Bayramı’nda hayvancılık sektöründe can suyu yaşanıyor” şeklinde konuştu.
Üreticilerin satış sonrası borçlarını kapatma ve gelecek yılın planlamasını yapma imkanı bulduğunu belirten Bayraktar, “Milyonlarca hayvan aylar öncesinden besiye alınıyor. Ancak sadece 4 gün içinde kesiliyor. Yem, veteriner, nakliye, satış yeri kiraları, kasap ücretleri, derilerin satışı gibi birçok ticari faaliyet bu kısa dönemde gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.
Son yıllarda artan satış rakamlarına rağmen, bu yıl yaklaşık 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 350 bin kurbanlık kesiminin öngörüldüğünü ifade eden Bayraktar, “Ancak satışlar geçen yıllara göre daha yavaş ilerliyor” dedi.
Fiyatlar İllere Göre Değişiyor
Kurbanlık fiyatlarının ve satış şekillerinin illere göre değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Bayraktar, “Büyükşehirlerde kesim ücretleri hayvan fiyatına dahil edilebiliyor. Fiyatlar hayvanın türüne, ırkına ve canlı ağırlığına göre değişiyor. Büyükbaşta inek, düve, tosun; küçükbaşta koyun, koç ve keçi fiyatları farklılık arz ediyor” şeklinde konuştu.
Ziraat Odalarından alınan verilere göre, büyükbaş hayvan fiyatlarının 80 bin ile 350 bin lira, küçükbaş fiyatlarının ise 13 bin ile 40 bin lira arasında değiştiğini belirten Bayraktar, kilogram başına canlı ağırlık fiyatlarının büyükbaşta 250-380 lira, küçükbaşta ise 230-380 lira arasında olduğunu belirtti. Geçen yıla göre fiyatlarda büyükbaşta yüzde 21, küçükbaşta yüzde 25,9 oranında artış olduğunu söyledi.