Küresel piyasalarda tarife restleşmelerinin ikinci dalgası hissediliyor

“`html

Küresel Piyasalarda Tarife Gerilimleri Artıyor

Küresel piyasalarda, ABD yönetiminin Çin’e yönelik son zamanlardaki gümrük vergisi artırımı ile birlikte, iki ülke arasındaki ekonomik bitimsizlik hakkında belirsizlikler çoğalıyor. Bu bağlamda, tarife düzenlemeleri hakkında gelen haber akışı ve bugünkü ABD Merkez Bankası ( Fed ) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, yatırımcıların dikkatini üzerine çekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” stratejisi çerçevesinde başlattığı tarife uygulamaları, piyasalardaki kaygıyı artırmaya devam ediyor.

Trump tarafından 2 Nisan’da açıklanan tarifelerin ardından, birçok ülkenin müzakerelere sıcak bakması piyasalarda iyimser bir hava yaratmıştı. Ancak Çin’in karşı hamleleri ve ABD’nin tarifelerin %104’e çıkarılacağı haberleri, küresel riskleri yeniden tırmandırdı.

Tarifelerin potansiyel etkileri nedeniyle ABD ekonomisinde bir yavaşlama yaşanabileceği yönündeki endişeler, Fed‘in enflasyon ve resesyon arasında bir denge sağlama çabalarını daha da karmaşık hale getiriyor.

“Para Akışı Hızlandı”

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, yayımlanan tarifelerin ardından 70’e yakın ülkenin Trump’a müzakere talebiyle ulaştığını belirterek, Çin’e yönelik toplamda %104’lük tarifelerin 9 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Bu açıklama, Trump’ın %50 ek gümrük tarifesi tehdidinin ardından geldi; Çin de bu duruma sert yanıt vererek, “kararlı karşı tedbirler alacağını” ilan etti.

Bunun yanı sıra, Trump, dün yaptığı bir konuşmada, uygulanan tarifelerin ABD’ye günde 2 milyar dolar kazandırdığını vurgulayarak, “Para adeta yağmur gibi yağıyor.” ifadelerini kullandı.

Analistler, ABD ve Çin arasında süregelen tarife gerginliğinin, yatırımcılar için belirsizlik yaratarak karar alma süreçlerini zorlaştırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Fed yetkililerinin açıklamaları da yakından takip ediliyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ticaret politikalarındaki değişimlerin etkilerini görmek için faiz oranlarında acele etmeyebileceklerini belirtti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise Trump’ın açıklamış olduğu tarifelerin beklenenden “çok daha büyük” olduğunu, bunun tüketicilere ve işletmelere etkisinin belirsizliğini dile getirdi.

Analistler, para piyasalarında yapılan fiyatlamalarda Fed’in mayıs ayında faiz indirimi yapma olasılığının %55 olduğunu ifade ederek, bugün açıklanacak FOMC tutanaklarının bankanın gelecekte izleyeceği politikalara dair önemli ipuçları verebileceğini belirtiyor.

ABD’nin 10 Yıllık Tahvil Faizi Yükselmeye Devam Ediyor

Tahvil piyasalarında yaşanan gelişmeler, satış ağırlıklı bir seyir izlerken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi son 3 işlem gününde de yükselişini sürdürerek %4,51 seviyesine ulaştı. Şu an için ise bu faiz %4,49 seviyesinde işlem görüyor. Dolar endeksi ise %0,7 düşüşle 102,1 seviyelerine geriledi.

Altın ons fiyatı %0,9 artışla 3.010 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı %1,8 azalışla 60,3 dolardan satılmakta.

New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %1,57, Nasdaq %2,15 ve Dow Jones %0,84 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

AB’den Çin’e Müzakere Daveti

Avrupa borsalarında, müzakerelerin umut taşıdığı ve iyimserliğin olduğu günlerde pozitif bir seyir gözlemlenirken, genel gündem hala gümrük vergileri üzerinde yoğunlaşıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakanı Li Çiang ile yaptığı görüşmede, Trump’ın açıkladığı yeni gümrük tarifeleri nedeniyle ortaya çıkan sorunların müzakere yolu ile çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Von der Leyen, uluslararası ekonomi için istikrarın ve öngörülebilirliğin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin neden olduğu derin etkileri hafifletmek için Avrupa ve Çin’in iş birliği yapması çağrısında bulundu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin, Trump tarafından ilan edilen tarifelerin İtalyan sanayisine etkilerini görüşmek üzere iş dünyasıyla bir araya geldiği bildirildi. Meloni, 17 Nisan’da Washington’a giderek Trump ile görüşeceğini de açıkladı.

Dün Almanya’da DAX 40 %2,48, Fransa’da CAC 40 %2,50, İngiltere’de FTSE 100 %2,71 ve İtalya’da FTSE MIB 30 %2,44 oranında artış kaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar güne karışık bir başlangıç yaptı.

Asya’da Tarife Etkileri Hissediliyor

Asya borsalarında gündem tarife gerilimi olurken, ABD’nin Çin’e yönelik gümrük vergilerinin %104’e çıkması, iki ülke arasındaki ticaret savaşının derinleşeceğine dair endişeleri artırıyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın ekonomi yönetimiyle yapacağı açıklamalar yatırımcıların dikkat merkezinde bulunuyor.

Çin’in kabine organı Devlet Konseyi, Başbakan Li Çiang ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasındaki görüşmeye dair açıklamaları paylaştı. Li Çiang, Çin ve AB’nin ABD’nin tarife politikalarının yarattığı sarsıntılara karşı küresel ekonomiyi stabilize etmeleri gerektiğini ifade etti.

Li, bu yılın makro politikalarında belirsizlikler olduğunu, ancak dış şoklara karşı hazır olduklarını ve gerekli politika araçlarına sahip olduklarını belirtti.

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato, ABD ile yapılacak ticaret müzakerelerinde döviz kurlarının da tartışılabileceğini söyledi. Kato, “ABD tarafında döviz hareketleri de dahil olmak üzere çeşitli iletişimler oldu, bu nedenle döviz konusunun müzakerelerde ele alınabilir.” şeklinde konuştu.

Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da tüketici güven endeksi mart ayında 34,1’e inerek beklenenden daha fazla geriledi.

Tüm bu gelişmeler ışığında, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %4,5, Güney Kore’de Kospi %1,8, Hong Kong’da Hang Seng %2,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 değer kaybetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, alış ağırlıklı bir seyir izleyerek %0,74 artışla 9.477,14 puandan kapandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün düzenlenen Yassı Çelik Konferansı’nda, “Küresel ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizlikler son dönemde arttı.” diyerek, finansal piyasalardaki oynaklığın da yükseldiğine dikkat çekti.

Karahan, resesyon beklentilerinin uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı yönlü etkilediğini, emtia fiyatlarının ise ciddi bir düşüş gösterdiğini aktardı.

Yurt içindeki ekonomik faaliyetlerin durumu konusunda ise, talep dinamiklerinin 2024 yılında daha uyumlu bir seyir izleyebileceğini ifade ederek, “Yurt içi talep ılımlı sürerken yine de bir miktar direnç gösteriyor.” yorumunda bulundu.

Dolar/TL, dünkü işlem seansını %0,1 azalışla 37,9500’den kapatırken, bugün bankalararası piyasada 38,0030 seviyesinde işlem görmekte.

Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Fed toplantı tutanakları ve ABD’de toptan stok verilerinin takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 seviyelerinin direnç, 9.400 ve 9.300 seviyelerinin destek konumunda olduğuna dair değerlendirmeler yapılıyor.

Bugün dikkatle izlenecek veriler ise şöyle:

  • 14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
  • 17.00 ABD, Şubat ayı toptan eşya stokları
  • 21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları
BYBIT TR’ye Üye Ol, 1.000 TL Kazan ! Reklamdır
Kaynak: AA / Ali Canberk Özbuğutu – Ekonomi

“`

Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Erdoğan ve emeklileri topa tuttu: Adam zam vermiyor ama biz hala alkışlıyoruz!

Artvin merkezde kurulan haftalık halk pazarındaki durgunluk esnafı zorluyor. Pazar esnafı, meyve fiyatlarındaki artıştan ve satış yapamamaktan şikâyetçi. Pazarcı Seydullah Kara, fiyatların yüksekliğine dikkat çekerek, “Pazarın en yüksek fiyatı ne …

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Faiz gelirlerini azaltacak karar Resmi Gazete’de: Rekor vergi alınacak!

Mevduat ve yatırım fonlarıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 17,5’e, 1 …