Elektriğe yüzde 25 zam yapıldı: Zam en çok onlara yaradı!

Elektrik Faturalarında Özelleştirme Yükseltti, Yurttaş Zararlı Çıktı

Elektrik piyasasında yaşanan özelleştirme adımları, şirketlerin karını artırırken vatandaşların cebine büyük yük getirdi. Üretim, iletim ve dağıtım olarak üçe ayrılan elektrik piyasasında 20 dağıtım bölgesine ayrılan Türkiye’de, özel şirketlere büyük kontrol yetkileri verildi. Başlangıçta “Hizmet kalitesi yükselecek, fiyatlar düşecek” söylemleri ile başlayan süreç, maalesef kalitenin düşmesi ve sürekli artan elektrik faturaları ile sonuçlandı.

Zamlar Şirketlere Yaradı

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25’lik elektrik zammı sonrasında, ek gelirin büyük kısmının dağıtım şirketlerine aktarılacağı ifade ediliyor. Üretim fiyatları sabit kalmasına rağmen dağıtım bedelleri yükseltilerek, milyarlarca liralık ek yükün vatandaşın cebinden çıkıp şirketlerin kasasına gideceği öngörülüyor.

Elektriği devletten ucuza alıp halka pahalıya satan dağıtım şirketleri arasında Cengiz ve Kolin gibi büyük gruplar da bulunuyor. Artan zamlarla birlikte vatandaşın her ay elektrik faturasına 5,3 milyar lira daha fazla ödeme yapacağı ve bu tutarın büyük bir kısmının belirli şirketlere gideceği öngörülüyor.

1 kilovatsaat elektriğin üretim maliyeti 49,4 TL iken, dağıtım şirketleri aracılığıyla vatandaşa ulaşması için 183,6 TL daha ödeniyor. Toplam 233 TL’lik maliyetin 79 TL’si dağıtım bedeline, 21 TL’si ise enerji üretimine ayrılıyor. Şehit yakınları ve gazilere sağlanan indirimli tarifelerde dahi dağıtım bedellerinin ağırlığı sürüyor ve faturaların yüzde 93’ünü oluşturuyor.

Milyonlarca Abone Zamlardan Etkilenecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 41 milyondan fazla konut abonesini etkileyecek olan elektrik zammının vatandaşları ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek, “41 milyon 189 bin 208 adet konut abonesi elektrik zammından etkilenecek. Vatandaşlar her ay cebinden yaklaşık 5 milyar TL daha fazla para çıkaracak. Bu para, AKP’nin yüzde 100’ünü özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerine akacak. Bu vatandaşın soyulması anlamına geliyor” dedi.

Kâğıt Üzerindeki Şirketlerle Fiyatlar Katlanıyor

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, kamuya ait sistemlerin özelleştirilerek sanal bir dağıtım piyasası oluşturulduğunu ve bunun sonucunda halkın elektriği iki kat pahalıya kullandığını vurguladı. Ulutaş, “Dağıtım şirketlerinin perakendenin masa başında, kağıt üzerinde çalışan ‘perakende şirket’ diye adlandırılan ikizi bulunuyor. Bu şirketler, devletten ucuz elektriği alıp kârlarını ekleyerek vatandaşa pahalıya satıyorlar” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: İstanbul (Avrupa yakası), Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya
  • Abone Sayısı: 5,3 milyon

Akdeniz Elektrik Dağıtım (Akdeniz EDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Antalya, Isparta ve Burdur
  • Abone Sayısı: 2,3 milyon

Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Sivas, Tokat ve Yozgat
  • Abone Sayısı: 1,7 milyon

Meram Elektrik Dağıtım (MEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Alarko
  • Dağıtım Bölgesi: Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Karaman ve Kırşehir
  • Abone Sayısı: 3,6 milyon

Uludağ Elektrik Dağıtım (Uludağ EDAŞ)

  • Sahibi: ACTIS firması (Limak, Cengiz ve Kolin ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova
  • Abone Sayısı: 4,6 milyon

Related Posts

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödenen evde bakım maaşı memur kat sayısına göre artış gösteriyor. Peki, Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? 2025 Temmuz zamlı evde bakım maaşı yattı mı?

Erdoğan ve emeklileri topa tuttu: Adam zam vermiyor ama biz hala alkışlıyoruz!

Artvin merkezde kurulan haftalık halk pazarındaki durgunluk esnafı zorluyor. Pazar esnafı, meyve fiyatlarındaki artıştan ve satış yapamamaktan şikâyetçi. Pazarcı Seydullah Kara, fiyatların yüksekliğine dikkat çekerek, “Pazarın en yüksek fiyatı ne …