Uzayda Mucize Yaratan NASA’nın dahi mühendisi Ed Smylie öldü! Apollo 13 astronotlarını kurtaran zekaydı

NASA Mühendisi Ed Smylie, Apollo 13 Astronotlarını Kurtaran Dahi

1970 yılında Apollo 13’ün yaşadığı patlama sonrasında üç astronotun hayatta kalmasını sağlayan hava filtresini tasarlayan NASA mühendisi Ed Smylie, 21 Nisan’da 95 yaşında hayata veda etti. Tennessee’deki bir huzurevinde yaşamını yitiren Smylie, oğlu Steve Smylie tarafından demans hastalığı komplikasyonları nedeniyle kaybedildi.

Uzayda Mucize Yaratan Ed Smylie

Olayın Özeti:

NTV’nin aktardığı bilgilere göre, 1970 yılında Apollo 13 astronotları, uzay araçlarındaki bir patlama sonucunda hayatları tehlikeye girdi. Ed Smylie ve NASA mühendisleri, astronotları kurtaran acil bir hava filtresi tasarlayarak tarihe geçtiler.

NASA astronotu uzayda: Hoş geldin Kim!

95 Yaşında Vedat Eden Ed Smylie

Smylie, 21 Nisan’da Tennessee’deki bakımevinde 95 yaşında yaşama veda etti. Demans hastalığına bağlı komplikasyonlarla karşılaşan Smylie’nin ölümü, oğlu Steve Smylie tarafından duyuruldu.

Ay Görevi İptal Edildi

Apollo 13, 11 Nisan 1970’te Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Mürettebat, Ay’a inmek üzere olan üçüncü Apollo ekibi olacaktı. Ancak görevleri ikinci gününde oksijen tankında yaşanan patlama nedeniyle felakete dönüştü. Komuta modülü hasar gördü ve mürettebat Ay modülüne sığındı. Bu durum, Ay’a iniş planını iptal etti.

Mürettebatı Kurtarma Operasyonu

Üç astronotun Dünya’ya dönmesi için yeterli oksijen bulunmaktaydı. Ancak Ay modülünün ekipmanı, sadece iki kişinin karbondioksitini filtreleme kapasitesine sahipti. Daha fazla filtreleme imkanı olmadan, mürettebatın hayatta kalması imkansızdı.

Uzayda mahsur kalan astronotlar nihayet dünyaya döndü! Sedyeyle taşındılar.

Kurtarma Operasyonu ve Güvenli Dönüş

Smylie, Associated Press’e yaptığı açıklamada, olayı duyduğunda evde televizyon izlediğini ve hemen Houston’daki Uzay Aracı Merkezi’ne gittiğini aktardı. Hızla bir kurtarma planı geliştiren Smylie ve ekibi, mürettebatı başarıyla kurtardı. 17 Nisan’da Güney Pasifik’e emniyetli bir şekilde iniş yapan astronotlar, tehlikelerden kurtuldu.

Mütevazi Dahi Ed Smylie

Smylie, NASA’nın kayıtlarında, astronotları kurtaran sisteme yönelik övgüleri reddederek, “Üniversitede ikinci sınıf bir makine mühendisliği öğrencisi bile bunu yapabilirdi” şeklinde konuştu.

Astronotlara taze gıda! Sıfır yerçekimi sistemlerinde sebze yetiştirme.

Related Posts

ABD Hazine Bakanlığı Suriye’ye yaptırımları kaldırdı

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını açıkladı.

Altın madeni çöktü: 260 işçi mahsur kaldı

Güney Afrika’nın Johannesburg şehri yakınlarındaki bir altın madeninde 260 işçi yer altında mahsur kaldı.

Kuzey Kore liderini sinirlendiren kaza

Kuzey Kore’de yeni savaş gemisi, hizmete girme töreninde suya indirilirken kızağından düştü. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yaşanan kazaya çok sinirlendi.

Trump ile Netanyahu arasında kritik görüşme

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın brifinginde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Leavitt, Trump’ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığını ve görüşmede, gece yarısı Washington’da gerçekleştirilen, 2 …

Uçaklarda ayakta yolculuk dönemi başlıyor: Ayakta seyahat mümkün mü?

Avrupa’da bazı havayolu şirketleri, yolcu kapasitesini yüzde 20 artıran ‘yarı ayakta’ Skyrider 2.0 koltuklarını 2026’da hizmete sokmayı planlıyor. İtalyan firması Aviointeriors tarafından tasarlanan bu koltuklar, daha dik oturuş ve dar aralıklarla daha fazla yolcu taşımayı hedefliyor.

Hamileyken kanser olduğunu öğrendi, oğluna doktorunun adını verdi

Mardin’de yaşayan Yüsra Algur, 2 aylık hamileyken gittiği rutin doktor kontrolünde böbrek kanseri olduğunu öğrendi. Hayatının şokunu yaşayan kadına doktorlar, önce bebeğinin sonra böbreğinin alınması gerektiğini söyledi. Algur, bebeğini aldırmak istemeyerek yaptığı araştırmalar neticesinde Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay’a ulaştı. Çocuğunun sağlıklı doğabilme ihtimaline tutunan Algur, robotik cerrahi ile müdahele sonucunda sağlığına kavuştu.